Natuurlijk verdedigen tegen muggen

Verdedig jezelf tegen muggen en hun beten - Natuurlijke strategieën om de zomer comfortabel door te komen

De zomer is een tijd van ontspanning, plezier en buitenactiviteiten, zeker op een camping als Boerderij Camping DenTiel te Merselo. Helaas brengt het ook een ongewenste gast met zich mee: muggen. Deze zoemende plaaggeesten kunnen je zomervreugde flink verstoren door je te laten jeuken en te irriteren met hun beten. De muggen die steken zijn de vrouwelijke muggen. Ze doen dat om bloed te verzamelen en daar voedingsstoffen uit te halen voor hun eitjes. Gelukkig zijn er tal van natuurlijke strategieën die je kunt gebruiken om jezelf te beschermen tegen muggenbeten en je zomer comfortabel door te brengen zonder gebruik te maken van agressieve chemicaliën. Maar zijn geen garantie tegen de beestjes. Ze kunnen zeer vastberaden zijn om jou te prikken net als wij vastberaden zijn om de zoemende beestjes tegen het behang te krijgen.

 1. Kleed je slim

Een van de meest effectieve manieren om muggen op afstand te houden, is door de juiste kleding te dragen. Kies voor lichte kleuren, loszittende kleding die je huid bedekt, zoals lange mouwen en lange broeken maar dik genoeg want muggen kunnen door dunne stof heen prikken. Lichtere kleuren trekken over het algemeen minder muggen aan dan donkere kleuren.

 1. Natuurlijke mug werende middelen

Er zijn verschillende natuurlijke oliën en geuren waar muggen een hekel aan hebben. Citronella, eucalyptus, lavendel, pepermunt en tea tree olie zijn voorbeelden van essentiële oliën die je kunt gebruiken. Meng een paar druppels van deze oliën met een dragerolie zoals kokosolie en breng dit aan op je huid voor een natuurlijke mug werende barrière.

 1. Gebruik een klamboe of andere gordijnstof

Als je buiten wilt ontspannen of slapen zonder de constante zoem van muggen, overweeg dan het gebruik van een klamboe, tip de Ikea heeft Lill vitrage voor € 5,-. Als je een beetje handig bent kan je mooie barrière maken tegen de slimme indringers. Deze kunnen over bedden, ramen en zelfs buitenzitjes worden gehangen.

 1. Pas je buitenactiviteiten aan

Muggen zijn vooral actief tijdens de schemering en de vroege ochtend. Als je buitenactiviteiten plant, probeer deze dan te plannen tijdens uren waarin muggen minder actief zijn en waar je niet te veel van gaat zweten. Muggen zijn dol op de geur van oud opgedroogd zweet.

 1. Voeding en supplementen

Sommige studies suggereren dat bepaalde voedingsstoffen zoals vitamine B1 en knoflook een geur kunnen creëren die muggen afstoot. Hoewel dit geen garantie is, kan het nuttig zijn om deze voedingsmiddelen op te nemen in je dieet, naast het gebruik van andere preventieve maatregelen.

 1. Natuurlijke omgevingsaanpassingen

Het planten van muggenwerende planten zoals citroengras, lavendel en munt rondom je woning kan helpen om muggen op afstand te houden. Daarnaast kun je kaarsen en wierook op basis van mug werende kruiden gebruiken om een aangename geur te verspreiden en muggen te ontmoedigen.

Zet bijvoorbeeld deze planten tegen muggen vlakbij je terras of zit plek:

 • Citroenmelisse
 • Kattenkruid
 • Basilicum
 • Afrikaantjes
 • Citroengras
 • Lavendel
 • Citroentijm
 • Rozemarijn
 1. Wind

Door het gebruik van een ventilator kun je muggen op een milieuvriendelijke en zeer eenvoudige manier op afstand houden. Muggen zijn geen sterke vliegers en kunnen daardoor niet door de grote luchtverplaatsing van een ventilator heen vliegen. Daarom zal je ook minder last hebben van muggen als er wind staat.

Conclusie

Hoewel muggenbeten vervelend kunnen zijn, hoef je niet direct naar agressieve chemicaliën te grijpen om ze te bestrijden. Met deze natuurlijke strategieën kun je jezelf beschermen tegen muggenbeten en genieten van een comfortabele zomer zonder de hinder van deze zoemende indringers. Onthoud dat elke persoon anders is, dus het kan wat experimenteren vergen om te ontdekken welke methoden het beste voor jou werken.

« Naar het overzicht

Aangesloten bij:

NKC Vekabo ANWB


Neem contact op